Obrázek není k dispozici

Koupě bulharské nemovitosti se řídí místním právním řádem. Česká fyzická i česká právnická osoba může koupi nemovitost v Bulharsku přímo do svého vlastnictví. Kupující musí mít bulharské daňové identifikační číslo (BULSTAT).

Kupující bulharské reality hradí:

  • Místní daň (= daň z převodu nemovitosti): kolem 3,0 % z kupní ceny bez DPH.

    O výši daně z převodu nemovitosti rozhodují obecní úřady. Nabytý majetek se registruje u finančního úřadu do dvou měsíců od data notářského převodu, při registraci se přikládá daňový odhad nemovitosti.

  • Poplatky za právní služby dle rozsahu prováděných činností, cca od 700 EUR.

  • Poplatky za notářské služby - závisí na výši kupní ceny nemovitosti, je ve výši např. cca 550 EUR z kupní ceny ve výši do 50 tis EUR, cca 650 EUR z kupní ceny ve výši do 70 tis. EUR.

  • Účast tlumočníka při podpisu notářského aktu kolem 100 EUR.
     
  • Poplatek za zápis do katastru nemovitostí ve výši 0,1% z kupní ceny.

  • Poplatek za registraci u Finančního úřadu - BULSTAT cca 50 EUR.
  • Poplatek za montáž a připojení vodoměru a elektroměru a za příkon hl.jističe - cca 600 EUR (u nových nemovitostí)
  • Provizi realitní kanceláře -  U většiny nabízených nemovitostí je výše provize 0% (týká se to především  nemovitostí v rekeračních komplexech), u ostatních nemovitostí kupující  hradí provizi ve výši 3% z kupní ceny nemovitosti, minimálně však 2000 EUR, plus DPH z provize (0). 
 

Daně a poplatky po dobu vlastnictví nemovitosti v Bulharsku a při jejím prodeji:

Roční daň z nemovitosti kolem 0,1 % z kupní ceny nemovitosti. Finanční úřad může daň z nemovitosti vyměřit na základě daňového ocenění provedeným daňovým odhadcem.

Poplatek za odvoz odpadu kolem 0,15% z kupní ceny nemovitosti. 

O výši daně z nemovitosti a poplatku za odvoz odpadu rozhodují obecní úřady

Pojištění nemovitosti

Poplatek za správu nemovitosti (týká se apartmánů a domů/vil v komplexech, nejčastěji kolem 8 -  28 EUR/m2 celkové plochy nemovitosti/rok).

Daň ze zisku při prodeji bulharské nemovitosti:

  • v případě prodeje nemovitosti, kerý se uskuteční do 3 let ode dne její koupě,  zaplatí prodávající 10% z rozdílu kupní a prodejní ceny. Pokud se cizí fyzická nebo právnická osoba rozhodne koupit majetek prostřednictvím svojí bulharské dceřiné společnosti, platí daň jako místní osoba - tj. korporativní daň ze zisku ve výši 10%.

Máte zájem o zahraniční nemovitost v Bulharsku? Máme v nabídce novostavby apartmánů i vil, apartmány na golfovém hřišti, vily v první řadě u moře a další. Vyberte si z naší aktuální nabídky bulharských nemovitostí.