Ředitel společnosti Alexandria Martin Pinl říká, že investice do zahraničních nemovitostí si může v Česku dovolit střední a vyšší střední třída. Za cenově výhodné destinace považuje Chorvatsko, Španělsko, Itálii, Řecko nebo Rakousko. Lokalita je rozhodujícím faktorem, který určuje cenu nemovitosti. Nejatraktivnější jsou nemovitosti s výhledem na moře. Co se týče hor tak byty nebo domy v blízkosti sjezdovek. Pinl o tom hovořil na rádiu ZET v pravidelném pořadu Investice Zet.

Pusťte si audiozáznam rozhovoru:

„Praotec Čech zamířil na špatné místo, a když se rozhlédl z Řípu, tak si řekl, že je právě toto to pravé ořechové. Bohužel tomu tak není, protože tu není moře. Lidi jezdí k moři na dovolenou, a když jezdí na dovolenou, tak proč by si tam nemohli pořídit nemovitost. To samé se týká vysokých hor, ty tady také nejsou,“ řekl Pinl.

Podle Pinla je také dobré mít diverzifikované portfolio svého majetku a toho se dá docílit právě prostřednictvím zahraničních investic.

„Veřejnost si myslí, že dosáhnout na nemovitost v zahraničí je otázka pro horních deset tisíc, ale není to pravda. Je to totiž otázka střední nebo vyšší střední třídy,“ uvedl Pinl a dodal, že nemovitost za hranicemi naší země si může dovolit zhruba 100 tisíc českých rodin.

Výhodná může být také spekulativní koupě pozemku. Velice lukrativní jsou pozemky s výhledem a dobrým přístupem k moři. U nich lze spekulovat nad tím, že je člověk za pět nebo šest let prodá se slušným výnosem. Chorvatsko například nabízí za pronájem šestiprocentní garantované výnosy. V Rakousku lze poté dosáhnout na 4,5 procentní garantovaný výnos. Posledním projektem, o kterém se Pinl zmiňuje, je Bulharsko. Tam lze získat na základě délky pronájmu 5 – 6 procentní garantovaný výnos.  

Problém ovšem spočívá v samotném financování nemovitosti. České banky totiž zatím nemohou vzít nemovitost v zahraničí do zástavy. Lidé získají půjčku pouze v případě, že mají v České republice nezastavěnou nemovitost.

„Ve Španělsku dostanete do padesáti procent té ceny nemovitosti hypotéku od místní banky, v Chorvatsku ta možnost není, tam byste musel být přihlášený jako místní podnikatel a jako místní daňový domicil tam vykazovat nějaké příjmy, až poté tu hypotéku dostanete,“ informoval Pinl.

Největší zájem Češi projevují o nemovitosti v Rakousku. Alpská země je totiž od jejich domovů nejblíže. Zájemci se často podle Pinla poptávají po bytech nebo domech, kam jejich cesta z Prahy nebo Brna potrvá pět až šest hodin cesty.

„Taková lokalita je v okolí rakouského Salcburska nebo Tyrolska. Nejoblíbenější oblast je Zel am See v oblasti Kaprunu, kam spousta lidí jezdí na ledovec nebo největší lyžařské středisko Ski amadé. Výnos se pohybuje kolem 5 – 6 procent, pokud bude nemovitost situovaná v blízkosti sjezdovky s kompletní infrastrukturou,“ řekl na rádiu ZET Martin Pinl.

Zdroj: www.zet.cz