Chorvatsko je pro řadu Čechů stále destinací číslo jedna. Zájem o Jadran narůstá nejen u cestovních kanceláří, ale i u těch realitních. Tisíce klientů z České republiky koupili nebo se chystají koupit nemovitosti pro rekreaci či investice do letních bytů nebo domů na chorvatském pobřeží. 

Trh s nemovitostmi u moře v Chorvatsku neprošel hypotéční krizí a na pobřeží ceny nových nemovitostí stabilně stoupají.  Přitažlivost Chorvatska je dána jeho blízkostí a přírodními krásami. Nedošlo zde k devastující zástavbě pobřeží, jako je tomu v některých lokalitách Italie, Španělska, Francie a dnes i Bulharska.

"Koupě letního bytu nebo domu u moře je pro většinu klientů emotivní záležitost, někteří klienti do toho vkládají srovnatelné nebo i větší emoce než při pořizování trvalého bydlení v Čechách. Část kupujících se snaží o klasickou investici, a ti pak hledají informace o možném výdělku z pronájmu jejich budoucí letní rezidence," uvádí Martin Pinl, jednatel společnosti Alexandria Real.

Na co si dát při koupi pozor

V Chorvatsku je velice důležité udělat řádné prověření nemovitosti – zda je postavena dle platného stavebního povolení, zda stavba odpovídá územnímu plánu atd.

Při koupi nemovitosti je třeba respektovat to, že nemovitost se kupuje podle chorvatského práva, které je výrazně odlišné od českého. "Většinou si zájemci myslí, že díky tomu, že ČR a Chorvatsko jsou v EU, že je to všude stejné nebo velmi podobné. Někteří pošlou návrh kupní smlouvy svému českému právníkovi a ten jim ho většinou pošle červeně upravený s doporučením něco podobného nepodepisovat. Málokdo přizná, že chorvatské právo mu je cizí a jeho klient tím přijde o vyhlédnutou nemovitost," říká Martin Pinl z Alexandria Real. 

Lokalita a cena ruku v ruce

Jako všude na světě i v Chorvatsku platí, že ceny nemovitostí nejvíce ovlivňuje lokalita. Obecně se ceny pohybují od cca 80.000 EUR za starší apartmán u moře. 

"Apartmány se pohybují v cenách od 1500 Eur/m2 až do 5.000 Eur/m2. Vila v první řadě u moře o velikost 150 - 200 m2 může stát až 1,5 milion Eur, čili 39 mil Kč, stejně velký dům v méně atraktivní lokalitě se dá pořídit i za 200 000 Eur, tj. kolem 5 mil Kč," ukazuje na příkladu Martin Pinl z Alexandria Real. "Abych byl konkrétní, jedno-ložnicový apartmán ve Vodicích, 60m2, 200 m od moře, s výhledem na moře stojí 100 000 Eur. Stejně velký jedno-ložnicový apartmán v Ninu u Zadaru, v první řadě u moře stojí rovněž kolem 100 000 Eur. Na Makarské riviéře stejně velký apartmán v první řadě začíná na částce 150 000 Eur." 

Kdy nakupovat?

Zájem o koupi nemovitostí v Chorvatsku se nezmenšuje po celý rok, letos ani v turistické sezóně. Nejlepší doba na nákup se liší podle typu nemovitosti. "Pokud se jedná o novostavbu apartmánu, je dobré ho koupit, když je ve fázi hrubé stavby nebo ještě chvíli před tím. V průběhu stavby totiž dochází k postupnému zvyšování ceny.  U nemovitostí, které se využívají k pronájmu, například apartmánový dům, je ideální doba ke koupi po konci letní sezony. U rodinných vil a starších apartmánů na období příliš nezáleží, neexistuje hluché období s výjimkou konce prosince a začátku ledna," dodává Martin Pinl.

Článek je převzat z webu reality.cechy