Obrázek není k dispozici

Z hlediska turistiky a investic do nemovitostí je zajímavé zejména pobřeží Jadranu. Je zde mnoho nádherných lokalit, kde lze koupit zajímavé nemovitosti. Chorvatsko je navíc známé svým čistým mořem, které každoročně přitáhne miliony turistů z celého světa.

Chorvatské pobřeží tvoří převážnou část pobřeží východního Jadranu. Táhne se od mysu Savudrija na severu k mysu Oštri na jihu. Pobřežní čára pevniny měří 1777 km, pobřežní čára ostrovů činí 4058 km. Chorvatské pobřeží Jadranu je mimořádně členité, což přispívá k jeho půvabu a malebnosti. Jen jediná země v Evropě, Norsko, má pobřeží ještě členitější. Do pobřeží se vrývá řadu hlubokých zálivů. Dva největší poloostrovy jsou Istrie na severu a Pelješac na jihu, největší zálivy jsou Kvarnerský na severu a Kaštelský ve střední Dalmáci.

Je jen málo zemí, které mají u svých břehů tolik ostrovů a ostrůvků I na nich se nachází nádherné rekreační nemovitosti. Chorvatsko má 69 velkých ostrovů, z nichž je trvale obydleno 50. Ostrůvků je 656, mezi ostrůvky se počítají pevninské částice, jejichž pobřežní čára se pohybuje od 1,5 do 10 km. Ostrůvky mají rostlinný kryt a nejsou trvale obydleny. Největšími ostrovy jsou KrkCres, po nich následují BračHvar, který je nejdelší ostrov (68 km). Nejvyšším ostrovem je Brač (778 m). V současné době žije na jadranských ostrovech kolem120 tis. obyvatel.

Na celém pobřeží zájemce najde atraktivní nemovitosti v různých lokalitách. Velmi oblíbené lokality na koupi chorvatské nemovitosti jsou v okolí Zadaru (Sukošane, Petrčane, Punta Skala, ostrov Vir a Pag spojené mosty s pevninou), Vodice a okolí, okolí Šibeniku, městečko Rogoznica, město Trogir a okolí, zejména ostrov Čiovo spojený s pevninou mostem. Dále Makarská riviéra, poloostrov Pelješac, ostrovy Brač, Hvar a Korčula. Mezi oblíbené oblasti mezi investory patří Istrijský poloostrov, ikdyž zde vládne mírné kontinentální klima na rozdíl od středomořského klimatu zbývající části Chorvatského pobřeží. Investoři a návštěvníci Chorvatska si oblíbili i okolí města Dubrovník, ikdyž doprava autem trvá o několik hodin déle.

Ceny nemovitostí v Chorvatsku se výrazně neliší, s vyjímkou starých částí měst Dubrovník a Trogir, Káždá oblast má své nejoblíbenější a nejdražší středisko, na Istrii to je Opatia, u Zadaru PetrčanePunta Skalou, u Šibeniku Primošten, na Makarské rivieře to jsou Brela, Makarská, Tučepi. Obecně platí, že nejdražší nemovitosti jsou ty v první řadě u moře.

Chorvatsko své pobřeží dělí na tyto oblasti:

  • Západoistrijské přímoří - začíná u mysu Savudrija a zahrnuje celou západní část Istrijského poloostrova
  • Kvarnerská riviéra - rozkládá se při pobřeží Kvarnerského zálivu na východním pobřeží Istrie a zahrnuje letoviska od Duge Uvaly / Krnice po Opatiji
  • Chorvatské přímoří je geografický název pobřeží, které se táhne od Rijeky (Rijeku v to počítaje) na jihovýchod až po městečko Karlobag (včetně)
  • Severní Dalmácie - začíná u Karlobagu a táhne se až k Rogoznici
  • Střední Dalmácie - je pokračováním Severní Dalmácie a končí za letoviskem Gradac
  • Jižní Dalmácie - je pokračováním Střední Dalmácie a táhne se až na hranici s Černou Horou k mysu Oštri

Jadranské chorvatské ostrovy většinou nabízí více klidu než pobřeží, pro někoho jsou zajímavějšíj pro investice do letní nemovitosti.

Chorvatsko člení ostrovy takto:

  • Západoistrijské ostrovy před západním pobřežím Istrie od ústí Mirny až k mysu Kamenjak na jižním cípu Istrijského,poloostrova. Souostroví má jeden větší ostrov, 53 ostrůvků, 29 útesů a hřebenů.
  • Kvarnerské ostrovy se táhnou severojižním směrem ve Rijeckém a Kvarnerském zálivu
  • Severodalmatské ostrovy jsou nízké a ploché, stejně jako Kistanjská plošina (Kistanjska površ) na přilehlé pevnině. Ostrovy se táhnou od severozápadu k jihovýchodu. Začínají ostrovy Premuda a Olib a končí u mysu Ploče. Zvláštní souostroví tvoří Kornatské ostrovy (Kornati).
  • Středodalmatské ostrovy začínají od mysu Ploče a táhnou se do Neretvanského a Korčulského průlivu.
  • Jihodalmatské ostrovy začínají u poloostrova Pelješac a Korčulského průlivu a táhnou se k Cavtatu. 

Máte zájem o zahraniční nemovitosti? Chorvatsko je dobrou volbou. Vyberte si z naší aktuální nabídky chorvatských nemovitostí.