Dle vyjádření vládních představitelů je to první nárust cen nemovitostí ve Španělsku za posledních 7 let. Nárůst je sice pomalý, což se dalo očekávat po tak dlouhém propadu cen na trhu, ale bezpochyby naznačuje, že ceny nemovitostí ve Španělsku se definitivně odrazily od svého dna.

Po tomto zdlouhavém sedmiletém období se poprvé v loňském roce zvýšil i počet nových hypoték. Od roku 2007 počet hypoték klesal, ale návrat bank k zisku znamenal, že se nyní stávají stále dosupnější.

Jejich počet se výrazně zvyšoval během roku, i když půjčky byly pro první zájemce hůře dosažitelné, protože banky stále požadovaly deposit ve výši 20-30% od již bydlivších ve Španělsku a 30-40% od ve Španělsku nežijících.

A nakonec ještě jeden nepřehlédnutelný signál o růstu aktivit na trhu s nemovitostmi ve Španělsku – investice do realit v roce 2014 dosáhly částky 10 miliard EUR, což se stalo teprve podruhé v historii. Je to částka, která byla překonána pouze v roce 2007 a ukazuje obnovenou důvěru v realitní trh ve Španělsku, vracející se po dlouhých 7 letech strádání.