Makarská riviéra patří mezi nejznámější pobřeží Chorvatska. Pokud byste rádi investovali do realit na Makarské riviéře v Chorvatsku, přinášíme Vám přehled nejzajímavějších oblastí včetně aktuální nabídky nemovitostí k prodeji.

Makarská riviéra

Makarská riviéra patří mezi nejznámější pobřeží Chorvatska. Rozprostírá se na 53 km pobřeží Jaderského moře, od Brely na severu po Gradac na jihu. Pohoří  Biokovo se tyčí vysoko nad Makarskou riviéru a chrání ji před vlivem chladného kontinentálního klimatu. Mt. Biokovo je také příčinou, proč Riviera je jen tři kilometry široká.

Riviera má šest střediskových obcí: Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora a Gradac, s centrem riviéry je město Makarska. Kromě nich je zde desítka menších horských obcí a letovisek. Tato oblast je obdařena všemi výhodami středomořského klima a pohodového životního stylu , který je typický pro pobřeží Středozemního moře. Riviera má více než 2.700 hodin slunečního svitu ročně a je jednou z nejteplejších částí Chorvatska.

Místa podél riviéry pobřeží jsou bohaté na prameny sladké vody, které se objevují v mnoha zátokách a smíchají se slanou vodou, takže moře v této oblasti velmi prospěšné pro zdraví. Makarská riviéra má kilometry perleťově bílých oblázkových pláží, z nichž mnohé jsou hrdými držiteli modré vlajky, což je velmi vážená turistická značka z mezinárodního ekologického programu na ochranu moře a pobřeží. Makarská riviéra nabízí širokou škálu nemovitostí a díky naší profesionální pomoci zde každý může najít svůj kousek ráje.


Brela

Brela se nachází na začátku Makarské riviéry, 45 km od Splitu na severu a 15 km od Makarské na jih. Brela je známá pro své úžasné oblázkové a písečné pláže. Časopis Forbes zahrnul pláže v Brele mezi jedny z nejkrásnějších světových pláží v roce 2004, a tři z nich jsou hrdými držiteli modré vlajky, velmi vážené turistické značky z mezinárodního ekologického programu na ochranu moře a pobřeží. Cestovní ruch je hlavní podnikatelskou činností obyvatel Brely a výstavba vždy vyvíjela tímto směrem, takže dnes Brela většinou nabízí velké domy s byty a pozemky. Teprve nedávno se nabídka realit v Brele rozšířila a zahrnuje několik atraktivních, moderních apartmánů s nádherným výhledem na moře.

Baška Voda

Baška Voda, malé město na pobřeží, má přibližně tři tisíce obyvatel. Někdejší osada dělníků, rybářů, obchodníků a námořníků se vyvinula v moderní turistické letovisko s veškerými znaky a obsahem malého středomořského města. Kombinace dlouhé perleťově bílé oblázkové pláže, promenády lemované palmami a borovicemi a starých kamenných domů, tvoří z Baška Voda jedno z nejoblíbenějších míst na Makarské riviéře. V posledních desetiletích byly nemovitosti v Bašce Vodě postaveny především pro účely cestovního ruchu, soukromé domy s byty a pokoje, B&B, atd.  Během uplynulých patnácti let zde vyrostla řada moderních apartmánových domů. Rozšiřující se nabídka zahrnuje širokou škálu apartmánů, většinou s nádhernými výhledy na moře. Některé apartmány jsou vybaveny i bazény.

Bast

Na svazích pohoří Biokovo, 150 m nad mořem, 2 km východně od městečka Baška Voda je malá tradiční dalmatské vesnice Bast. Název Bast  má svůj původ ve starověku (Biston), poprvé se písemně objevil v roce 1434. V obci se nachází příklady výborně zachovalé dalmatské architektury - budovy s tradičními kamennými deskami, kamenné komíny a tzv.  „Solari“. V červenci 2013 byl otevřen tunel spojující vesnici Bast přímo s dálnici A1. Bast nabízí všem, kteří mají rádi klid a pohodu starých horských vesnic, řadu starých kamenných domů k rekonstrukci nebo pozemky, která jsou ideální pro budování tradičních kamenných domů i s bazénem, s úžasnými panoramatickými výhledy na moře, ostrovy a na Baška Voda.

Promajna

Tato krásně upravená malá přímořská vesnice se nachází 12,5 km severozápadně od Makarské. Cesta pro pěší podél moře ji spojuje s městečky Baška Voda a Brela na severozápad a Bratuší, Krvavicí a Makarskou na jihu. Na počátku 21. století  Promajna získala několikrát ocenění Modrý květ jako jedno z nejlépe krajinářsky upravených turistických letovisek na pobřeží Jaderského moře. V Promajně je bohatá nabídka nových moderních apartmánů se zahradami a bazény v malých, soukromí poskytujících, městských vilách. Rovněž nabídka pozemků je velmi atraktivní.

Bratuš

Malá obec zaměřená na turisty vyhledávající klid, přímo u moře, na úpatí Mt. Biokovo, 5 km jižně od Bašky Vody. Bratuš bylo osídleno již v 17. století. Bratuš láká návštěvníky svými dochovanými prvky dalmatské architektury, jako například Kačičův dvůr, komplex obytných a obchodních budov v centru obce. Bratuš je jedním z nejintimnějších míst Makarské riviéřy, místem bez velkých davů v průběhu léta, s nádhernou perleťově bílou oblázková pláží. Nabídka nemovitostí se skládá z domů a pozemků umístěných velmi blízko u moře s úžasným panoramatickým výhledem na moře.

Krvavica

Krvavica se nachází 6 km jižně od Baška Voda . Spojuje pohoří Biokovo a moře jedinečným způsobem. Krvavica je malým přístav, který poskytuje jak mokré tak suché umístění lodi. Kromě perleťově bílé pláže, je obec známá pro zvláštní kámen, který se tyčí nad vesnicí. Krvavica nabízí krásné domy s nájemními byty a velké zahrady.

Makarska

Město Makarska je hospodářské, kulturní a společenské centrum Makarské riviéry a druhé největší město ve střední Dalmácii. Nachází se na 43° 17 '38" severní šířky a 17° 1' 20" východní délky, 80 km jižně od letiště Kaštela u města Split a 120 km severně od letiště v Dubrovníku Čilipi . Makarská se nachází v přírodním přístavu chráněného dvěma poloostrovy, Osejava a Sv. Petra . Mt . Biokovo a nejvyšší hora v Chorvatsku , Svaty Jura  1762 m odděluje město od vnitrozemí a Jaderské moře spojuje je s ostrovy Brač a Hvar, který se nachází přímo naproti Makarské riviéře. Makarskou spojují přímé trajektové linky s ostrovem Brač.  Město má příjemné středomořské klima s průměrnou zimní teplotou 10 °C a letní teplotou 25° C a více než 2750 hodin slunečního svitu za rok. Makarská je půvabné město u moře s 15.000 obyvateli. Mnozí považují město za velmi atraktivní díky jeho mírnému klimatu a pohodovému životnímu stylu.

Tučepi

Tučepi je první obec jižně od Makarské směrem na Dubrovník, s necelými 2000 obyvateli. Po zemětřesení v roce 1962, lidé opustili Gornje Tučepi na úpatí Mt. Biokovo a přestěhovali se na břeh moře, kde založili osadu, která se vyvinula do jednoho z nejživějších přímořských městeček na Makarské riviéře. Najdeme zde jednu z nejdelších oblázkových pláží. Tučepi jsou velmi činorodým místem na Riviéře, koná se zde řada sportovních a kulturních akcí. Pěkná  promenáda se táhne podél celého pobřeží v Tučepi. Je ideální pro procházky a cykloturistiku. V Tučepi je možné koupit pozemky a apartmánové domy, v posledních několika letech je také možné koupit samostatné apartmány, většinou velmi pěkné a moderní byty u moře.

Gornje Tučepi

Gornje Tučepi je vesnice ležící na úpatí Mt. Biokovo, která nabízí skutečné venkovské prostředí uprostřed četných olivových hájů a vinic, s nádherným panoramatickým výhledem na moře a ostrovy. V Gornje Tučepi se nachází staré kamenné domy a zříceniny typické pro tuto oblast.

Podgora

Podgora je malé městečko na Makarské riviéře, která spolu s vesnicemi Drašnice, Igrane a Živogošće tvoří obec Podgora. Podgora má vždy k moři velice blízko. Proto není divu, že Podgora byla místem, kde bylo založeno jugoslávské námořnictvo. V Podgoře je známý  pomník Galebovo Krilo (Rackovo křídlo),  který je více než 20 m vysoký. Podgora se stala atraktivní turistickou destinací v posledních několika desetiletích a všechno, včetně budov, bylo zaměřeno na cestovní ruch, což vedlo k velkému počtu vil s nájemními byty. Podgora má velmi omezený počet bytů na prodej, je zde poněkud větší nabídka apartmánových domů / vil s byty, dále tradiční kamenné domy v přístavu a pozemky pro bytovou výstavbu.

Gornja Podgora

Stejně jako mnoho vesnic na Makarské riviéře, tak ani stará vesnice Podgora neleží u moře, ale na úpatí Mt. Biokovo, aby se zabránilo útokům pirátů a lupiců, protože nepřístupné skály poskytují vynikající krytí před útoky. Gornja Podgora , stejně jako Gornje Tučepi, nabízí klid a soukromí v krajině s bohatými olivovými háji a vinicemi a starými kamennými ruinami a zrekonstruovanými kamennými domy s nádherným výhledem na moře.

Drašnice

Drašnice je malá pobřežní vesnice s asi třemi sty obyvatel. Po zemětřesení v roce 1962 lidé opustili Gornje Drašnice a založili osadu u moře, která je dnes vesnicí Drašnice. Drašnice je jedním z mála klidných míst na Makarské riviéře, bez hotelů a s řadou domů s nájemními byty, které se nachází přímo na pláži. Obec má úžasnou perleťově bílou oblázkovou pláž a četné prameny, které se míchají se slanou vodou a ochlazují o několik stupňů zdejší moře, které je tak chladnější než v jiných místech Makarské riviéry.

Gornje Drašnice

Současná procházka obcí Gornje Drašnice vypadá jako procházka v době minulých, zapomenutých časů, mezi starými opuštěnými domy, které si zachovaly interiér se starými kamennými krby, komíny a tradiční stavebními prvky, které byly použity na domech starých  obchodníků. Mnoho z těchto domů jsou dnes ruiny zarostlé divokými rostlinami. Zřídkakdy je k dispozici nějaká nemovitost na prodej.

Igrane

Igrane se nachází na malém poloostrově , 7 km jihovýchodně od Podgory. Má velkou písečnou pláž na jihovýchodní straně poloostrova. V Igrane žije přibližně 400 obyvatel a je obklopeno olivovými háji a vinicemi. Přístav v Igrane má molo, které může poskytnout kotviště pro malé jachty. Igrane má atmosféru klidného dalmatského letoviska. V Igrane lze zakoupit pozemky.

Živogošće

Živogošće je přímořská vesnice s necelými 600 obyvateli, skládá se ze tří ještě menších vesnic: Porat, Mala Duba a Blato, které na sebe bezprostředně navazují. Tento malý klenot Jadranu má krásné dlouhé oblázkové pláže vzdálené od ruchu přeplněných městských pláží. V Živogošće jsou pozemky a domy na prodej.

Mala Duba

Mala Duba se nachází 20 km jihovýchodně od Makarské. Je obklopena pohořím Mt. Biokovo s nejbližším vrcholem Sutvid 1160m na severu a ostrovem Hvar z jihu. Ostrov Hvar leží jen 4,5 km od pevniny . Letní počasí začíná již v květnu a trvá až do konce října. Mala Duba nabízí návštěvníkům únik ze shonu každodenního života a je ideálním místem pro rodiny s dětmi.

Drvenik

Drvenik se skládá z Gornja a Donja Vala (Horní a Dolní zátoka), které jsou od sebe vzdáleny 1 km. V obou zálivech žije přibližně 500 obyvatel. V Drveniku je i pravidelná trajektová linka na ostrov Hvar. Stejně jako u většiny ostatních obcí a měst na Makarské riviéře, také Drvenik většinou nabízí na prodej apartmánové domy s byty a pozemky v blízkosti moře.