Podle odhadců majetku agentury TINSA, průměrná cena bydlení ve Španělsku v říjnu zaznamenala první meziroční nárůst za více než sedm a půl roku.

Jejich IMIE index, ukazující vývoj průměrné ceny veškerého nemovitého majetku ve Španělsku, dosahuje 1,349 bodů, což je o 0,8% než byl v říjnu 2014.

"Pobřeží Středozemního moře" a "Baleáry a Kanárské ostrovy" byly hlavními tahouny, když se zvýšila jejich průměrná cena o 3,6% respektive o 4,2%.

Údaje pro Index, který se počítá z ocenění nemovitostí uskutečněných agenturou, jsou shromažďovány každý měsíc a jsou založeny na základě kolísání hodnoty za metr čtvereční nemovitosti a její úrovně ve srovnání s rokem 2001 (základna 1000).

Průměrná cena ve Španělsku zaznamenala svůj první meziroční pokles v březnu 2008 a udržuje klesající trend od té doby. Pokles začal zpomalovat v druhé polovině roku 2013 a v loňském roce index zůstal stabilní na úrovni mezi 1320 a 1340 body.

Přes bod zlomu naznačený v tomto posledním vývoji, stabilizaci je ještě třeba konsolidovat. Vývoj průměrné ceny v příštích měsících bude záviset na celkovém výkonu ekonomiky a úrovni nezaměstnanosti.

Zatímco "Baleárské a Kanárské ostrovy" zaznamenaly nejlepší meziroční zvýšení, "Hlavní město a velká města" také mírně zvýšila, a to o 0,6%. Pouze část metropolitní oblasti a menších měst ve vnitrozemí", zaznamenaly mírný pokles o 0,6% respective 0,2%.