Americký realitní sektor dnes odpoledne přinesl nečekaně dobrou várku čísel za měsíc duben. Počet prodaných nových rodinných domů se zvýšil minulý měsíc m/m o 16,6 procenta na 619 tisíc (annualizovaně, SA). Trh (agentura Bloomberg) přitom čekal jen 1,6% růst, revize navíc vylepšila březnové výsledky na výsledných -1,3 % (+0,2 p.b. m/m). V meziročním srovnání se prodalo v dubnu o necelých 27 % domů více.

Dnešní výborná čísla s přehledem překonala 3M klouzavý průměr, který má aktuálně hodnotu 563 tisíc prodaných nemovitostí. Kromě středozápadu USA se prodalo více realit ve všech regionech Spojených států, největší nárůst proti předchozímu měsíci zaznamenal severovýchod (+53 %) a dvouciferný růst vykázal také západ (+19 %) a jih USA (+16 %). Dvě posledně jmenované oblasti tvoří dohromady přes 80 procent trhu s novými realitami v USA.

Zásoba domů se nepatrně snížila (-1k m/m na 243 tis.) a při současném zájmu o nové bydlení by zásoba realit vystačila na pouhé 4,7 měsíce (-0,8 měsíce m/m). Ruku v ruce vyšší poptávce a limitované nabídce jde cena nového bydlení. Mediánová cena se zvýšila m/m o 10 % na 321,1 tisíce dolarů (y/y +8 %).

Dubnová čísla z amerického nemovitostního trhu jsou povzbudivá, po dnešní statistice o prodejích nových domů přímo velmi povzbudivá. Tradiční jarní/letní prodejní sezóna se tak rozjíždí na plné obrátky, což je příslibem rovněž pro HDP, který by mohl realitní sektor popohnat výše. Zvyšuje se počet vydaných stavebních povolení, roste počet novostaveb, vyšší jsou prodeje starších a zejména nových realit.

Duben přináší na poli počtu prodaných nových nemovitostí rekordní výsledek, jde o nejvyšší číslo za posledních osm roků. Dnešní statistika tak potvrzuje přetrvávající silný nákupní apetit na realitním trhu a ani nedostatek (nových) domů a rostoucí ceny neodradily zájemce o koupi vlastní nemovitosti. Naopak nízké úrokové sazby/hypotéky a silný trh práce vyšší aktivitu nejen v oblasti realit podporují.

Podívejte se na naši aktuální nabídku nemovitostí na Floridě.